WordPress za početnike, početak učenja

Iako je WordPress poznat kao prilično pristupačna platforma, postoji još puno toga za naučiti kada je u pitanju WordPress za početnike.


U nastavku ćete pronaći kratke odgovore koji će vam pomoći s upoznavanjem svijeta WordPress-a.
Držite se čvrsto - evo nas!
WordPress za početnike: odgovori na pitanja

1. Što je WordPress?

WordPress je sustav za upravljanje sadržajem (CMS - content management system). To je platforma koja vam omogućuje stvaranje, uređivanje, održavanje i dijeljenje sadržaja poput pisanih članaka, slika i drugih medija na Internetu. To je ono što ga čini izvrsnim alatom za stvaranje blogova ali i drugih web stranica. U stvari, WordPress pokreće preko jedne trećine svih web stranica na webu.

2. Koja je razlika između WordPress.com i WordPress.org?

Razlike između WordPress.com i WordPress.org jedna su od stvari koja vas najviše zbunjuju kada je u pitanju WordPress za početnike. Razmislite koje je pravo rješenje za vas. U nastavku ćete saznati koje su razlike i prednosti jednog ili drugoga.
Ukratko, WordPress.com je više sličan web stranici za izradu web stranica, odnosno servisu kao što su Squarespace ili Wix. S druge strane, WordPress.org je samostalan. Na toj stranici možete pronaći WordPress za preuzimanje ali zahtijeva od vas da pronađete vlastito hosting rješenje i domenu. Stoga vam pruža potpunu kontrolu nad svojom web stranicom.

3. Mogu li besplatno izgraditi web stranicu koristeći  WordPress?

Odgovor je da i ne. Možete besplatno izgraditi stranicu na WordPress.com, ali ona će biti markirana i imat ćete manje opcija u načinu prilagođavanja.

WordPress s vlastitim hostingom uvijek je besplatan za preuzimanje, ali za njegovo korištenje morat ćete platiti nekoliko elemenata, poput web hostinga, domene i još mnogo toga.
Na raspolaganju je i mnoštvo dodataka i tema za korištenje s WordPressom. Iako postoji obilje visokokvalitetnih besplatnih opcija, postoje i vrhunski proizvodi koje možete kupiti ako odlučite. Ukratko, WordPress je skuplji ukoliko ga odlučite napraviti sami.

4. Što znači open-source?

Ako ste se pokolebali oko WordPress.org jer vam nije baš najjasnije kako je blesplatan a zapravo nije, možda ste naišli na pojam open-source. To znači da izvorni kod WordPressa razvija zajednica, od kojih su neki dobrovoljci. To također znači da je osnovni WordPress softver 100% besplatan.
Postoji nekoliko zahtjeva koje platforma mora ispuniti da bi se smatrala otvorenim kodom ali u konačnici WordPress-ova priroda otvorenog koda ne utječe previše na vas.

5. Mogu li samostalno izraditi web stranicu u WordPressu?

WordPress je dizajniran tako da bude jednostavan za korisnike, čak i onima koji apsolutno nemaju iskustva sa razvojem web stranica ili iskustvo i znanje kodiranja. Nema razloga zašto ne možete stvoriti visokokvalitetnu i profesionalnu web stranicu koristeći pravu kombinaciju teme i dodataka kojima ćete proširiti mogućnosti vaše WordPress web stranice.
Unatoč tome, postoji i mnoštvo WordPress programera koje možete unajmiti za izgradnju složenijih prilagođenih značajki ako smatrate da vam trebaju.

6. Što su naziv domene i web hosting i trebaju li mi oni za upotrebu WordPressa?

Naziv vaše domene je adresa vaše web stranice - na primjer, naziv naše domene je netbit.hr
Web hosting je u osnovi prostor na računalnom poslužitelju koji iznajmite kako biste svoju web stranicu učinili dostupnom posjetiteljima iz cijelog svijeta. Profesionalni web hosting pruža vam i dodatnu tehničku podršku ali i neometan 24 satni rad i dostupnost vaše web stranice.

7. Koja je razlika između dodataka (plugina) i tema?

Ove su dvije komponente vitalne, ali vrlo različite. Dodatak dodaje određenu vrstu funkcionalnosti vašoj WordPress instalaciji, poput sigurnosnog skeniranja ili sprečavanja širenja neželjene pošte. Dodaci mogu biti sigurnosni, funkcionalni pa čak i postoje dodaci koji će vašu WordPress stranicu pretvoriti u web trgovinu.
Teme, s druge strane, kontroliraju izgled vaše web stranice. Drugim riječima, tema je zadužena za raspored elemenata poput tekstova i fotografija i načina njihovih prikazivanja. Neke složenije teme mogu uključivati ​​i posebnu funkcionalnost, ali uglavnom se tiču ​​aspekata poput izgleda i stila.

8. Kako instalirati dodatke i teme?

Postoji nekoliko različitih načina instaliranja dodatka ili teme. Oboje se odvija na administracijskoj nadzornoj ploči vaše web lokacije. Možete istraživati dodatke ili teme na nadzornoj ploči da biste tražili, instalirali i aktivirali teme i dodatke. Isto tako, možete ih prenijeti na svoje web mjesto, što je uobičajena metoda za instaliranje premium proizvoda. Budite oprezni i racionalni sa instaliranjem dodataka. Previše dodataka može usporiti vašu web stranicu, pogotovo oni koji nisu potvrđeni od zajednice ili su loše programirani. Zapravo ukoliko instalirate dodatak a ne koristite ga prečesto ili uopće najbolje da je obrisati.

9. Je li WordPress siguran?

Ako slijedite najbolje prakse sigurnosti WordPress-a, platforma je sigurna kao i svaka druga. Međutim, ako zanemarite svoju web stranicu, ona će brzo postati podložnija cyber napadima. To će se dogoditi ukoliko je pronađen sigurnosni propust a vaša inačica nije ažurirana. Tu se može raditi o izvornom kodu samog wordpressa ali i dodataka i tema.
Postoji nekoliko dodataka, usluga i drugih alata koji možete koristiti da biste web stranicu učinili sigurnijom. Također je ključno ažuriranje instalacija, dodataka i tema. Postoji opcija automatskog ažuriranja koje je poželjno koristiti ukoliko niste mijenjali osnovni kod instalacije.

10. Što su kategorije i oznake i moram li ih koristiti?

Kategorije i oznake načini su klasificiranja sadržaja u WordPressu - "taksonomije". Iako nisu uvjeti, oni imaju puno koristi. Organizacijom vaše web stranice, kategorije i oznake pomažu korisnicima i tražilicama da pronađu informacije na vašoj web lokaciji. Moći ćete se više rangirati na tražilicama u rezultatima i pružiti bolje korisničko iskustvo uključivanjem istih.

11. Zar WordPress nije samo za blogove?

Dok je WordPress započeo kao platforma za bloganje, od svojih je ranih dana postao mnogo svestraniji. Kroz upotrebu dodataka i prilagođenih tema ljudi sada koriste WordPress za stvaranje mnogih raznovrsnih vrsta web stranica.
S pravim alatima svoju WordPress instalaciju lako možete pretvoriti u internetsku trgovinu, portfelj, poslovnu stranicu ili nešto posve drugo. Na primjer, WordPress je zapravo najpopularniji način za izgradnju e-trgovine, čak i popularniji od Shopifyja!

12. Kako održavati svoju WordPress stranicu?

Isto kao i bilo koju drugu web stranicu. Trebat ćete je sigurnosno kopirati, ažurirati, nadzirati njezinu sigurnost i desetak drugih zadataka. Srećom, mnoge od njih možete automatizirati u WordPressu. Postoje i usluge tvrtki koje mogu održavati vašu web stranicu za vas, iako nije obavezno unajmiti profesionalca.

13. Kako konfigurirati svoje postavke WordPressa?

Vašim postavkama možete pristupiti na bočnoj traci nadzorne ploče. Oni su podijeljeni u sedam dijelova: Općenito, Pisanje, Čitanje, Rasprava, Mediji, Permalinks (Stalne veze) i Privatnost.
Zadane postavke djeluju dovoljno dobro za mnoge web stranice. Međutim, ako trebate izvršiti promjene, naći ćete puno smjernica u našem postu o ovoj temi.

14. Koja je razlika između postova i stranica?

Te se dvije vrste sadržaja i lako se možete zbuniti. U osnovi, stranica je stalni, statički element na vašoj web stranici, poput početne stranice, stranice o vašoj tvrtci ili stranice kontakta.

Post je obično vremenski osjetljiviji i dinamičniji poput članak na blogu. Međutim, možete prilagoditi svoje postove tako da zadovoljavaju potrebe vaše web stranice i koristiti ih za druge funkcije, poput najava događaja, objavu recepata ili drugog sadržaja.
Kako učite sve više o WordPressu za početnike i postajete profesionalac za ovu platformu, možete uvesti i nove "prilagođene" klasifikacije i za ostale vrste sadržaja .

15. Što je widget?

Widget je malo područje sadržaja koje se pojavljuje na raznim mjestima na vašoj web lokaciji. Iako točna lokacija ovisi o vašoj WordPress temi, obično se nalaze u bočnoj traci ili podnožju vaše web stranice.
Uobičajeni widgeti uključuju nedavne postove, podatke za kontakt, kanale na društvenim mrežama i trake za pretraživanje. Često su vrlo uočljivi i ne smatraju se dijelom vašeg osnovnog (primarnog) sadržaja na web lokaciji ali ih je svakako korisno imati.

16. Moja početna stranica prikazuje moje blogove - mogu li umjesto nje imati zasebnu početnu stranicu?

Možeš! Da biste to promijenili, morate izmijeniti postavku u vašoj WordPress instalaciji.
Idite na nadzornu ploču svog administratora do Postavke > Čitanje, Vaša početna stranica prikazuje: Statičnu stranicu. Odaberite željenu početnu stranicu s prvog padajućeg izbornika, a pomoću drugog odaberite arhivsku stranicu bloga.

17. Kako mogu dodati slike na svoju WordPress stranicu?

WordPress pohranjuje slike i druge medije u biblioteku WordPress medija. Sadržaj možete prenijeti izravno putem navigacije do Medij > Dodaj novi na nadzornoj ploči administratora. Slike možete dodati i u uređivaču WordPress-a. Odaberite blok slike i kliknite gumb Prijenos ili jednostavno povucite i ispustite datoteku sa radne površine.

18. Mogu li dodati video i audio datoteke na svoju WordPress stranicu?

Možete dodati naravno oboje. I audio i video datoteke kompatibilne su s WordPressom! No te su datoteke obično velike i mogu usporiti vašu web stranicu, posebno kada su u pitanju videozapisi. Možda biste trebali razmotriti hosting za veće medijske datoteke izvan web hostinga na kojem je instaliran wordpress i uključiti te datoteke u vašu web stranicu.

19. Mogu li prilagoditi svoju temu?

WordPress uključuje izvorni alat koji se zove Customizer koji omogućava korisnicima da unose promjene u svoje teme. Možete mu pristupiti navigacijom do Izgled > Prilagodi na nadzornoj ploči. Ako poznajete sintaksu kôda, uvijek možete izravno izmijeniti i datoteke svoje teme ili dodati vlastiti prilagođeni CSS. To se, međutim, ne preporučuje manje iskusnim korisnicima. Popravak obično iziskuje više vremena profesionalcu da otkrije koje su nastale greške.

20. Mogu li pomoću svoje web stranice WordPress zaraditi novac?

Webmasteri koji koriste WordPress svakodnevno zarađuju od svojih web stranica. Dodatak WooCommerce olakšava pretvaranje vaše web stranice u internetsku trgovinu, kao samo jedan primjer. Postoje i mnogi drugi načini kako zaraditi novac putem interneta, a svi su vam dostupni kao vlasniku web stranice napravljenoj na platformi WordPress.

Razumijevanje WordPressa možda zvuči konfuzno za početnike. Međutim, odgovori na nekoliko jednostavnih pitanja mogu pružiti značajan uvid u to kako WordPress funkcionira i što možete očekivati njegovim korištenjem.

Od osnova WordPress-a do složenijih upita o njegovoj sigurnosti i profitabilnosti, u ovom smo postu obradili mnogo toga. Iako se nadamo da ste sada spremni za početak rada ovom platformom, nastavite sa učenjem i razvojem, i znanja i vaše WordPress web stranice.
Blog post

Kompanije koje se bave poslovanjem između poduzeća i softvera kao usluge, globalne divove e-trgovine i regionalni maloprodajni lanci imaju jednu zajedničku stvar: ulažu u optimizaciju tražilica.

Blog post

U ovom okruženju digitalnog marketinga koji se brzo razvija, otkrio sam da je ključ uspjeha ostati informiran o promjenama koje slijede. Budući da optimizacija za tražilice (SEO) još uvijek drži titulu u podizanju online vidljivosti i pokretanju organskog prometa, uspon umjetne inteligencije (AI) postao je prekretnica u industriji.

Blog post

Tehnički SEO je dobro izvedena strategija koja uzima u obzir različite signale rangiranja na stranici i izvan nje kako bi se vaša web stranica rangirala više u SERP-ovima. Svaka SEO taktika igra veliku ulogu u poboljšanju ranga vaše stranice osiguravajući da alati za indeksiranje weba mogu lako indeksirati i rangirati vašu web stranicu.

Blog post

U 2022. tržište e-trgovine vrijedilo je više od 5 trilijuna dolara, a internetska prodaja brzo se povećala.