WordPress tema – na što obratiti pozornost?

Imate sjajnu web stranicu, zanimljiv sadržaj ali u nekom se trenutku odlučite za novi izgled i poželite promjenu Wordpress teme.


Viđali smo to jako često. Imate sjajnu web stranicu, zanimljiv sadržaj ali u nekom se trenutku odlučite za novi izgled i poželite promjenu WordPress teme. Možete tražiti tada svoju novu savršenu WordPress temu ali obratite pažnju na nekoliko stvari. Prvo izgled i dojam WordPress teme, upotrebljivost i po želji, prostor za oglašavanje. Ako WordPress tema zadovoljava vaše potrebe u sve dvije ili tri navedene točke, možete je preuzeti, instalirati i testirati. U nastavku pročitajte: Kako pronaći savršenu WordPress temu?

WordPress tema ima jako mnogo pri čemu je potrebno paziti, odgovora li vašim potrebama u potpunosti. Ovaj bi vam članak trebao pomoći kada tražite novu WordPress temu. Ako razmišljate o instaliranju nove WordPress teme, razmislite o sljedećim točkama. Imati na umu; vaša nova WordPress tema trebala bi biti uvijek dostupna za preuzimanje nove verzije (stalno ažurna), kompatibilna, prilagodljiva, integrabilna i usklađena sa standardima.

Definirajte svoje potrebe

Bez obzira tražite li na tržištu besplatnu WordPress temu, premium WordPress temu ili želite angažirati programera i dizajnera da sastavi jednu posebno za vas, prvi korak je uvijek isti: definirajte svoje potrebe. Zapišite što bi tema trebala raditi sada i u budućnosti. U ovom trenutku vam možda neće trebati web trgovina, ali što je za godinu dana? Kako bi trebala izgledati vaša web stranica? Koje podstranice su vam potrebne? Koje vrste sadržaja planirate objaviti? Jednom kada imate jasnu sliku zahtjeva, imate veće šanse da pronađete svoju WordPress temu iz snova. Pronađite pouzdanog prodavača, distributera tema ili programera. Kakva je podrška u budućnosti?

Trebate li sami izraditi WordPress temu? Ili ćete preuzeti opću besplatnu temu? Rasprava o tome je li premium tema bolja od besplatne teme i dalje traje. Obje strane imaju svoje zasluge. Puno je besplatnih besplatnih tema, ali isto toliko ima i besplatnih premium tema. Ono što biste trebali učiniti je pronaći prodavača ili programera u koje imate povjerenja. Potražite socijalni dokaz; koliko recenzija dobije tema? Postoji li aktivna podrška za poruke? Kada je bilo posljednje ažuriranje?

Općenito, svaka tema na WordPress.org prošla je nadzor, tako da su sigurne za korištenje. Ali to ne znači da su sjajne i savršene. Prodavači WordPress tema nude mnoštvo vrhunskih tema u različitim stupnjevima izvrsnosti. Ali samo zato što ih plaćate i što nisu besplatne, ne mora ih učiniti boljim od besplatnih tema. Uz to, budući da datoteke primate samo kada plaćate temu, ne možete unaprijed provjeriti kvalitetu. Unatoč društvenom dokazu, još uvijek je to kupovanje mačka u vreči.

Koliko je tema fleksibilna?

Statična WordPress tema neće vam puno pomoći ako želite promijeniti izgled stranice za nekoliko mjeseci. Obavezno odaberite temu koja je fleksibilna u svom izgledu, kao i funkcionalnosti. Nemojte odabrati dizajn koji vrišti uz slike pune širine zaslona kada vam treba samo dobro predstavljeno mjesto za pisanje vaše poezije. Provjerite što se događa s temom kad isključite sve masivne slike; radi li još uvijek dobro? I je li moguće mijenjati boje, fontove i druge vizualne elemente? Mnoge teme sadrže mnoštvo demo primjera koji vam daju predstavu o svim različitim stilovima s kojima se može rukovati.

WordPress teme, u mnoštvu WordPress tema teško je odabrati onu najbolju.

Vaša bi tema trebala imati dovoljno prostora za widgete, a osim toga, trebala bi sadržavati istaknute slike i nuditi višejezičnu podršku. Puno tema ima alat za izradu i dizajn stranica; ovo vam pomažu u konstruiranju najboljeg izgleda a opet prilagođavate svojim potrebama. Ali s tim biste trebali biti oprezni jer bi oni mogli generirati puno nepotrebnog HTML koda koji ometa vaš SEO.

Koji predložak posta i stranice podržava tema?

Drugi način da stvari budu fleksibilne jest da tema ponudi više predložaka postova i predložaka stranica. Na taj biste način mogli započeti s osnovnim predloškom s glavnim sadržajem i lijevom bočnom trakom. Ako imate fleksibilnost za promjenama područja sadržaja u punu širinu ili neku od mnogih drugih dizajnerskih opcija, poigrajte se time. Ako tema ima samo dva izbora predloška, jedan za postove i jedan za stranice, to bi u budućnosti moglo postati problematično. Odaberite temu s dovoljno razumnih predložaka.

Radi li kao tema parent/child?

WordPress teme koje omogućuju parent/child odlična su kombinacija. Child tema dobiva svoju funkcionalnost od roditeljske/parent teme. Dakle, ako mijenjate child temu, parent se neće mijenjati. Nećete uništiti temu ako pogriješite. Isto vrijedi i za ažuriranja; ako ažurirate nadređenu temu (parent), što se često događa, nećete izbrisati promjene koje ste napravili na svojoj temi jer je child tema i ne sadrži funkcionalnost već samo dizajn.

Pazite na tematiku

Mnoge WordPress teme su prenapuhane što će povećati vrijeme učitavanja. Ako je razvojni programer određene teme uključio sve čega se dosjetio, možda ćete dobiti cjelovit proizvod, ali također suludo kompliciran. Pokušajte pronaći WordPress temu koja nudi sve što vam treba, umjesto one koja sadrži sve što postoji. WordPress tema bi ti trebala biti što jednostavnija, urednog koda. Pogledajte sljedeću točku.

Provjerite brzinu web stranice i čitljivost na mobilnim uređajima

U današnje doba mobilnost je imperativ. Pored toga, vaša web stranica i tema trebali bi se učitati što je brže moguće. Odabir jednostavne teme zasigurno će vam pomoći u tom pogledu. Provjerite responzivnost teme i pokrenite Google’s PageSpeed da biste utvrdili brzinu učitavanja web stranice i dobiti ćete uvid u to što možete popraviti ili poboljšati.

Je li sa SEO sve u redu?

Dobra WordPress tema puno pomaže glede SEO, loša odmaže. Jednostavno. Većina WordPress tema hvaliti će se kao SEO prijateljske, ali svakako to provjerite. Otkrijte je li kôd teme lijep i čist ili je totalni nered. Je li ažurirana nedavno? I hoće li nastaviti s ažuriranjem u budućnosti? O koliko JavaScript datoteka ovisi tema? Podržava li strukturirane podatke Schema.org? Ako razmišljate o besplatnoju WordPress temi, provjerite da nema skrivenih linkova na web lokaciju programera. To može naštetiti vašim SEO nastojanjima. Općenito, imajte na umu Googleove smjernice za webmastere kada istražujete SEO prijateljske teme.

Je li kôd teme validan?

Mnogi autori WordPress tema više su dizajneri nego koderi, programeri, pa se ponekad previše užive dok napokon ne budu zadovoljni izgledom. Ne trudeći se provjeriti je li kod koji su napisali važeći HTML u mnogim slučajevima to bude totalni kaos. Ako kod nije HTML ispravan, trenutačni ili budući web preglednici mogu imati problema s ispravnim prikazom sadržaja. Pomoću alata W3C možete provjeriti je li kod valjan.

Ispitajte, testirajte i ponovno testirajte

Nakon što odaberete svoju novu WordPress temu, vrijeme je da je pokrenete. Pokrenite svaku vrstu testa kojega se sjetite. Ovo može biti sigurnosna provjera dodatkom Sucuri ili Theme Check. Provjerite svoju wordpress web stranicu alatom wptest.io da vidite je li svaki element predstavljen ispravno i funkcionira li. Pokrenite test brzine stranice i upotrebljivost za pametne telefone da biste vidjeli ima li problema. Popravite probleme na koje naiđete ili pronađite novu temu.

Dodatne provjere

To je tek početak. Postoji puno stvari koje možete provjeriti prije nego što instalirate potpuno novu WordPress temu. Započnite s ove tri provjere, ako želite. Mi vam savjetujemo da to svakako učinite.

A) Hooks (kuke)
WordPress dodaci koriste takozvane "kuke" kako bi mogli izvršavati određene zadaće. Na primjer, ove kuke omogućuju prikazivanje dodatnih rezultata, kodova za praćenje itd. Puno problema s dodacima nastat će za vas kada autor WordPress teme zaboravi dodati ove kukice. Ovako možete provjeriti:

1. U header.php, trebao bi imati mali djelić PHP koda koji izgleda točno ovako wp_head(); ili ovo do_action('wp_head'); , obično prije dijela HTML-a koji izgleda ovako:
< /head >

2. U footer.php, trebao bi imati još jedan mali kod PHP-a poput ovog wp_footer(); , ili ovo do_action('wp_footer');

3. U comments.php i / ili comments-popup.php, trebao bi postojati kod , netom prije HTML oznake.
< /form >

B) Datoteke predložaka

Druga mudra stvar koju trebate učiniti pri izmjeni tema je usporedba datoteka WordPress tema. Ako, na primjer, vaša trenutna WordPress tema ima datoteku autor.php, koja sadrži predložak za vaše autorske profile, a vaša nova WordPress tema to nema, to bi moglo biti neugodno iznenađenje prilikom korištenja teme. Datoteke koje biste trebali provjeriti u staroj i novoj temi su:

1. home.php: predložak početne stranice
2. single.php: predložak za pojedinačne postove
3. page.php: predložak stranica.
4. category.php: predložak za indekse kategorija.
5. author.php: predložak autora, koristi se kada netko želi pronaći sve postove određenog autora.
6. date.php: predložak datuma, koristi se kada netko želi pogledati, primjerice, određene postova u nekom mjesecu ili periodu.
7. archive.php: ovaj se predložak koristi kada category.php, autor.php ili datum.php ne postoje.
8. search.php: koristi se kada netko pretražuje na vašem blogu, vrlo važan predložak
9. 404.php: koristi se kada WordPress ne može pronaći određeni post ili stranicu

C) Kako se obrađuju naslovi tema?

Trebali biste provjeriti kako vaša trenutna tema obrađuje naslove stranica u datoteci header.php. Možete taj kod pronaći unutar HTML oznake:
< title >

Ako se naslovna oznaka razlikuje, možda biste trebali provjeriti zašto i što se događa kad omogućite novu temu. Vjerojatno će izgledati ovako:
< title > < ? php bloginfo ('ime'); ? > < ? php wp_title (); ? > < / Title >

Ako nije tako, biti će puno bolje promijeniti to u:
< title > < ? php wp_title (); ? > < / Title >

Ako vaša tema radi sve ovo navedeno na ispravan način, trebalo bi biti sve u redu. Sretno s vašom novom temom, a ako imate neke savjete o drugim stvarima za provjeru, podijelite ih u komentarima!
Blog post

Kompanije koje se bave poslovanjem između poduzeća i softvera kao usluge, globalne divove e-trgovine i regionalni maloprodajni lanci imaju jednu zajedničku stvar: ulažu u optimizaciju tražilica.

Blog post

U ovom okruženju digitalnog marketinga koji se brzo razvija, otkrio sam da je ključ uspjeha ostati informiran o promjenama koje slijede. Budući da optimizacija za tražilice (SEO) još uvijek drži titulu u podizanju online vidljivosti i pokretanju organskog prometa, uspon umjetne inteligencije (AI) postao je prekretnica u industriji.

Blog post

Tehnički SEO je dobro izvedena strategija koja uzima u obzir različite signale rangiranja na stranici i izvan nje kako bi se vaša web stranica rangirala više u SERP-ovima. Svaka SEO taktika igra veliku ulogu u poboljšanju ranga vaše stranice osiguravajući da alati za indeksiranje weba mogu lako indeksirati i rangirati vašu web stranicu.

Blog post

U 2022. tržište e-trgovine vrijedilo je više od 5 trilijuna dolara, a internetska prodaja brzo se povećala.