Web je za svakoga: Naša vizija weba

Tijekom posljednja dva desetljeća, web se utkao u tkivo naših života. Ono što je počelo kao istraživački projekt postalo je najvažnija svjetska komunikacijska platforma i osnovni alat za milijarde ljudi.


No unatoč svom uspjehu - a ponekad i zbog njega - web ima stvarnih problema. Oglašivači i represivne vlade rutinski špijuniraju ljude, često u trenucima kada je otvoreni web najpotrebniji. Oni su obespravljeni zbog neprijateljskih stranica, tromih iskustava i pretjerano složenih tehnologija. I velik dio weba ostaje nedostupan govornicima engleskog koji nisu materinji i osobama s invaliditetom.

Vjerujemo da bi web trebao biti za svakoga - otvoren, osnažujući i siguran. U svojim najboljim trenucima, web danas predstavlja primjer ovih vrijednosti. Ali prečesto današnji web ne ispunjava ovo obećanje. U tu svrhu zacrtali smo detaljnu viziju promjena koje želimo vidjeti na webu u godinama koje su pred nama, te rad za koji vjerujemo da je neophodan za njihovo postizanje. To uključuje napore na brojnim frontama — implementaciju sveprisutne enkripcije, prestanak praćenja, jednostavnije i brže tehnologije, podršku za internacionalizaciju i još mnogo toga.

Vjerujemo da kako bismo web učinili boljim mjestom, moramo usredotočiti svoj rad na ovih devet područja:

Zaštita privatnosti korisnika

u osnovi svo ponašanje korisnika na webu podliježe praćenju i nadzoru. Zaista otvoren i siguran web zahtijeva da ono što ljudi rade ostane privatno; to zahtijeva postupno pomicanje ekosustava prema novoj ravnoteži bez prekidanja mreže u tom procesu.

Zaštita korisnika od zlonamjernog koda

Korisnici moraju moći pregledavati bez straha da će njihovi uređaji biti ugroženi, a ipak svaki web preglednik rutinski ima velike sigurnosne ranjivosti. Tehnologije konačno postoje za značajno smanjenje ove vrste sigurnosnih problema.

Šifriranje svega

Sva korisnička komunikacija trebala bi biti šifrirana. Pri kraju smo dugog procesa osiguranja cjelokupnog HTTP prometa, a enkripciju je potrebno naknadno ugraditi u postojeće naslijeđene protokole kao što je DNS i prema zadanim postavkama ugraditi u sve nove protokole.

Proširiti web... sigurno

Nove mogućnosti čine web moćnijim, ali i stvaraju nove rizike. Vrijednost koju dodaju nove sposobnosti potrebno je odvagnuti s tim rizicima; neke aplikacije u konačnici možda nisu prikladne za web i to je u redu.

Učiniti web dovoljno brzim za svaku upotrebu

iako su web-preglednici sada mnogo brži nego prije pet godina, još uvijek vidimo velike probleme s performansama. Za njihovo popravljanje potrebno je ubrzati preglednike i infrastrukturu, a također učiniti lakšim i privlačnijim za ljude da izgrade brze web-lokacije.

Olakšati svakome objavljivanje na webu

dok su rane web stranice bile relativno jednostavne i lake za izradu, zahtjevi za performansama i visoke proizvodne vrijednosti učinili su web zastrašujućim za rad. Naša je strategija kategorizirati razvojne tehnike u sve veće razine složenosti, a zatim raditi na uklanjanju praznina u upotrebljivosti koje ljude guraju na ljestvicu prema složenijim pristupima.

Dati korisnicima moć da iskuse web pod vlastitim uvjetima

Web je za korisnike. Kako bismo ispunili to obećanje, moramo osigurati da oni, a ne web stranice, kontroliraju to iskustvo, bilo da to znači blokiranje oglasa ili gledanje sadržaja u pristupačnom obliku. To zahtijeva izgradnju preglednika koji prikazuje web onako kako ga korisnik želi — umjesto da samo slijedi upute sa stranice — kao i jačanje tehničkih svojstava web standarda koji omogućuju ovu vrstu reinterpretacije.

Omogućite prvoklasno iskustvo za one koji ne govore engleski

tehnička arhitektura i sadržajni ekosustav weba najbolje funkcioniraju za govornike engleskog područja u Sjevernoj Americi, koji su samo djelić svijeta. Želimo da web dobro funkcionira za sve bez obzira gdje žive i koje jezike govore.

Poboljšati pristupačnost za osobe s invaliditetom

Kako su web iskustva postala bogatija, postalo je sve teže koristiti ga s pomoćnom tehnologijom kao što su čitači zaslona. Moramo preokrenuti ovaj trend.

Veselimo se suradnji na izgradnji boljeg weba.
Blog post

Kompanije koje se bave poslovanjem između poduzeća i softvera kao usluge, globalne divove e-trgovine i regionalni maloprodajni lanci imaju jednu zajedničku stvar: ulažu u optimizaciju tražilica.

Blog post

U ovom okruženju digitalnog marketinga koji se brzo razvija, otkrio sam da je ključ uspjeha ostati informiran o promjenama koje slijede. Budući da optimizacija za tražilice (SEO) još uvijek drži titulu u podizanju online vidljivosti i pokretanju organskog prometa, uspon umjetne inteligencije (AI) postao je prekretnica u industriji.

Blog post

Tehnički SEO je dobro izvedena strategija koja uzima u obzir različite signale rangiranja na stranici i izvan nje kako bi se vaša web stranica rangirala više u SERP-ovima. Svaka SEO taktika igra veliku ulogu u poboljšanju ranga vaše stranice osiguravajući da alati za indeksiranje weba mogu lako indeksirati i rangirati vašu web stranicu.

Blog post

U 2022. tržište e-trgovine vrijedilo je više od 5 trilijuna dolara, a internetska prodaja brzo se povećala.