H1 naslovi su vrlo važni u tekstu – ili ipak nisu?

Prije nekoliko tjedana, Googleov John Mueller objavio je videozapis koji je stvorio veliku zbrku u vezi s oznakama H1 naslova.


Prije nekoliko tjedana, Googleov John Mueller objavio je videozapis koji je stvorio veliku zbrku u vezi s oznakama H1 naslova. U videozapisu John Mueller je rekao da Google može obraditi web stranice koje sadrže više H1 naslova ili uopće ne sadrže H1 naslove.

Što je točno rekao John Mueller?

John Mueller odgovorio je na pitanje o dostupnosti web stranice u videu:
„Naši sustavi nemaju problema kada je riječ o više H1 naslova na stranici. To je prilično čest obrazac na webu. Koristite naslove da bismo bolje razumjeli kontekst različitih dijelova stranice. Jasno semantički razumljivi naslovi korisni su za razumijevanje stranice.

Međutim, moramo raditi s webom onako kako ga pronalazimo i puno toga uopće nije semantički strukturirano za korisnike. Razlika je minimalna. Obje vrste stranica mogu biti izuzetno relevantne.
Naši sustavi nisu previše izbirljivi pa ćemo pokušati raditi s HTML-om kako ga pronađemo. Bilo da je to H1 naslov, više H1 naslova ili samo stilizirani dijelovi teksta bez semantičkog HTML-a.

Ukratko, kad razmišljate o ovoj temi, SEO ne bi trebao biti vaš glavni cilj. Umjesto toga, razmislite o svojim korisnicima. Ako pronađete načine da svoj sadržaj učinite dostupnim njima - bilo da se radi o više H1 naslova ili drugim standardnim HTML konstrukcijama - onda to neće ometati vaše SEO napore za optimizaciju."

Jesu li H1 naslovi još uvijek važni?

John Mueller nije rekao da naslovi H1 nisu važni. Rekao je da Google može obraditi web stranice s više H1 naslova i web stranice koje uopće nemaju H1 naslove. Također je rekao da oni neće "stati na put vašim SEO naporima".

John Mueller je trebao reći da izostavljanje H1 naslova neće ometati vaše SEO napore sve dok vaša web stranica ima druge jake signale rangiranja.

Webmasteri su izvijestili da je uklanjanje naslova H1 rezultiralo značajnim padom na ljestvici u rezultatima pretraživanja. Naše vlastito istraživanje to potvrđuje. Povezani naslovi H1 na vašim web stranicama povećavaju šanse za postizanje visokih mjesta za vaše ključne riječi.

Hijerarhijski naslovi također znatno olakšavaju analizu sadržaja vaših stranica. Oni također poboljšavaju dostupnost vaših web stranica na tražilicama.

Što bi sada trebali učiniti?

H1 naslovi nisu tajno oružje koje će vaše web stranice podići na Googleovu prvu stranicu rezultata. No dobri naslovi doprinose ukupnoj važnosti vaših web stranica. Ostali elementi za isticanje teksta na vašim web stranicama također doprinose Googleovoj ljestvici vaše web stranice.
Blog post

U 2022. tržište e-trgovine vrijedilo je više od 5 trilijuna dolara, a internetska prodaja brzo se povećala.

Blog post

Adresa web stranice sastoji se od dvije komponente. Prvi je naziv domene, jedinstveni element koji povezuje vašu internetsku adresu s imenom i ciljevima vašeg brenda. Druga je ekstenzija naziva domene, koja odražava vrstu web stranice i njezinu svrhu.

Blog post

Tijekom posljednja dva desetljeća, web se utkao u tkivo naših života. Ono što je počelo kao istraživački projekt postalo je najvažnija svjetska komunikacijska platforma i osnovni alat za milijarde ljudi.

Blog post

Želite li promijeniti zadano ime pošiljatelja i adresu e-pošte za odlaznu e-poštu WordPressa? Prema zadanim postavkama, WordPress koristi 'WordPress' kao ime pošiljatelja za sve odlazne e-poruke s obavijestima vaše WordPress web stranice. U ovom članku pokazat ćemo vam kako promijeniti zadano ime pošiljatelja i adresu e-pošte u odlaznoj WordPress e-pošti.